Citylogistik, lastcyklar, elfordon och segling

80 hk elutombordare på Älvsjömässan

torqeedo el utombordare 80 hk

Roligt att se att Torqeedo hade egen monter på Båtmässan Allt för sjön som slutar i morgon. Ganska säker på att det var förstas gången 80-hästaren som syns till vänster visades i Sverige. El-utombordare för fritidsbåtar blir allt fler. Utöver ett stort antal enkla och relativt svaga trollingelmotorer så finns det nu ett antal kraftiga el-utombordare på mellan motsvarande 1-80 hk samt ett gäng el-inombordare på marknaden

Båttillbehörsbutiken Captains i Stockholm som säljer Torqeedo lånade ut en Torqeedo travel 1003 på motsvarande 3 hk för ett par år sen för test när jag skulle segla träbåten på ett ton Stockholm-Muskö. Tobias Janson som syns på bilden nedan och som driver www.circulareconomy.se följde med.

Alla uppgifter som kraft och räckvidd från Torqeedo stämde perfekt och den var riktigt smidig att hantera. 1003:an har inbyggd GPS med “distans kvar till tom tank”, fart över grund och hur många W man använder. Hela motorn är vattentät ( IP67) och transporteras lätt i en väska. Räckvidden med det inbyggda batteriet är 2-10 Nm som anges och är förstås beroende på hur många W man använder. Ett extra batteri eller möjlighet att ladda från ombord-batterier är en lösning om man önskar längre räckvidd. Den enda nackdelen jag kunde hitta är priset som ligger på cirka det dubbla jämfört med motsvarande utombordare.

För att eldrift ska slå igenom på snabbare fritidsbåtar så är det i form av en båtpool som gäller tror jag. Jag hoppas sen ett par år på att Sunfleet bilpool någon gång ska utöka med båtpool. Namnet passar perfekt!

För kustbevakning och polis som i huvudsak håller till kring Stockholms innerstad t ex vore detta klockrent redan nu då det går att få ekonomi i dyra batterier om en kör varje dag under säsongen.

För inte så länge sen blev jag intervjuad i Sveriges Radio Klotet om elutombordare samtidigt som vi testade Torqeedos 3 hk-motor. Detta blev en uppdatering av ett inlägg jag skrev för ett par år sen på www.ekocharter.se

testar torqeedo Stockholm-Muskö